Wat is een sitemap?

Een sitemap is een inhoudsopgave van een website. Je hebt een HTML- en een XML-formaat. De XML-sitemap is puur bedoeld voor zoekmachines. Met een XML-sitemap maak je het makkelijker voor zoekmachines om je website te indexeren. Dit is belangrijk aangezien de zoekmachine hierdoor geen pagina’s overslaat. De sitemap wordt daarom altijd behandeld tijden een SEO traject.

Wat is het voordeel van een sitemap?

Een XML-sitemap verbetert de vindbaarheid van je pagina’s. Het is namelijk een hulpmiddel waarmee zoekmachines de pagina’s van een site beter kunnen vinden en crawlen.

Een HTML-sitemap is juist een handig hulpmiddel voor bezoekers. Het helpt de bezoeker sneller vinden wat hij zoekt. Het biedt vooral uitkomst als niet alle pagina’s in het navigatiemenu staan. Bijvoorbeeld omdat de website veel verschillende pagina’s en content heeft.

Hoe maak je een sitemap?

Je kunt op verschillende manieren een XML-sitemap maken. Als je een WordPress website hebt, is de gemakkelijkste manier via de plugin Yoast SEO. Het kan ook via generators op het internet, zoals XML-sitemaps.com.

Nadat de XML-sitemap is gemaakt, is het belangrijk dat deze ingediend wordt bij Google via Google Search Console. Dit helpt Google om de site gemakkelijker en sneller te analyseren. Je hebt hier een Google account voor nodig.

Een HTML-sitemap kun je zelf aanmaken via html of met een plugin, zoals Simple Sitemap. De HTML-sitemap kun je niet indienen bij Google.

Andere interessante begrippen

Wat is een robot.txt bestand
sitemap
Websitesnelheid
Wat is een 301 redirect?

Benieuwd naar de mogelijkheden van SEO voor jouw website?

Vul onderstaand formulier en wij nemen vrijblijvend contact met je op!